Εξωτερικό

Εκτύπωση
PDF

Μουσείο Frauen – Szenarien aus Kunst und Geschichte de Bonn (Bonn, Γερμανία)

on .

Το Μουσείο Frauen – Szenarien aus Kunst und Geschichte de Bonn, που λειτουργεί με εθελοντικές συνεισφορές και δωρεές της πόλης, επιφάνειας 3.000 τετραγωνικών μέτρων, άνοιξε το 1981. Αποτελείται κυρίως από καλλιτεχνικά έργα, αλλά επίσης καλύπτει τη γυναίκεια ιστορία και μυθολογία και παράγει σύγχρονα έργα τέχνης.

Ιστοσελίδα: www.frauenmuseum.de

(Από Γ.Γ.Ι.Φ. (2011). Η Ισότητα των Φύλων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Καλές Πρακτικές)

Εκτύπωση
PDF

Βιβλιοθήκη Marguerite Durand (Παρίσι, Γαλλία)

on .

Το 1897, η Marguerite Durand, δημοσιογράφος της Figaro, αποφάσισε να δημιουργήσει μια εφημερίδα που θα περιείχε γενικές πληροφορίες οι οποίες θα λειτουργούσαν ως πλατφόρμα για γυναίκες. Έτσι, εκδόθηκε η La Fronte, η οποία συντάσσεται και δημιουργείται εξ ολοκλήρου από γυναίκες. Την ίδια στιγμή, η Marguerite Durand ίδρυσε μια βιβλιοθήκη ώστε να χρησιμοποιηθεί από τις δημοσιογράφους της.

Κατά τη διάρκεια της ζωής της συγκέντρωσε έγγραφα γραμμένα από γυναίκες ή για γυναίκες. Αργότερα ηγήθηκε άλλων εφημερίδων και συμμετείχε ενεργά στην πολιτική. Το 1931, κληροδότησε τη βιβλιοθήκη της καθώς επίσης και το προσωπικό της αρχείο στο Δήμο του Παρισιού.

Το 1932, η βιβλιοθήκη άνοιξε τις πόρτες της στο 5ο διαμέρισμα του Δήμου. Είναι μία ερευνητική βιβλιοθήκη εξειδικευμένη στην τεκμηρίωση των γυναικείων θεμάτων και του φεμινισμού, ανοιχτή στο κοινό.

Το 1989, καθώς ο διαθέσιμος χώρος ήταν ανεπαρκής, η βιβλιοθήκη μετεγκαταστάθηκε στην οδό 79 Nationale και έγινε μέρος των εγκαταστάσεων της βιβλιοθήκης των μέσων ενημέρωσης Melville. Παρ’ ότι δε θεωρούνταν πλέον γοητευτική, αλλά παρωχημένη, λόγω των παλαιών της εγκαταστάσεων, η βιβλιοθήκη μπορούσε να επωφεληθεί από το γεγονός ότι στεγάζονταν σε ένα μεγάλο γυάλινο κτίριο και για αυτόν το λόγο πολύ πιο φωτεινό. Έχασε την αίγλη του να θεωρείται κομψό μουσείο, αλλά τώρα προσφέρει στους ερευνητές γυναικείων θεμάτων το διπλάσιο χώρο και είναι ανοιχτή τα Σάββατα.

Ιστοσελίδα: http://www.ccfr.bnf/rnbcd_visu/bibdetail.html?numnotice=9358

(Από Γ.Γ.Ι.Φ. (2011). Η Ισότητα των Φύλων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Καλές Πρακτικές)

Εκτύπωση
PDF

Κέντρα Υγείας Γυναικών/Εφήβων σε δήμους (Ολλανδία)

on .

Στην Ολλανδία έχουν λειτουργήσει Κέντρα Υγείας Γυναικών/Εφήβων σε δήμους ανεξάρτητα από τα συνήθη Κέντρα Υγείας ή τα Νοσοκομεία -με ομάδα στόχο έφηβες (ή και εφήβους)- που παρέχουν υποστήριξη και καθοδήγηση σ’ ένα περιβάλλον όχι ιατροκεντρικό, αλλά σε συνεργασία με τις ανάλογες κατά περίπτωση ιατρικές υπηρεσίες.

 

(Από Γ.Γ.Ι.Φ. (2011). Η Ισότητα των Φύλων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Καλές Πρακτικές)

Εκτύπωση
PDF

Υγειονομικές υπηρεσίες των δήμων (Φινλανδία)

on .

Στη Φινλανδία οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για τη βασική φροντίδα υγείας και οι δημοτικές επιχειρήσεις κυρίως για την ειδική φροντίδα υγείας. Οι υγειονομικές υπηρεσίες είναι προσβάσιμες σε όλους/-ες τους/τις πολίτες. Παρέχονται πολλές υπηρεσίες για τις γυναίκες, όπως η διεξαγωγή μαστογραφίας για την καταπολέμηση καρκίνου του μαστού για όλες τις ηλικίες. Σύμφωνα με το νόμο, γυναίκες ηλικίας 55-59 ετών έχουν δικαίωμα σε αυτή την υπηρεσία. Μερικοί δήμοι ξεκινούν από χαμηλότερες ηλικίες. Οι εξετάσεις του τραχήλου της μήτρας για την καταπολέμηση του καρκίνου πραγματοποιείται για γυναίκες 30-60 ετών.

Αυτές οι υπηρεσίες είναι δωρεάν για τους πολίτες.

Πηγή: Ένωση Φινλανδικών Επαρχιών και Τοπικές Αρχές: www.kunnat.net

(Από Γ.Γ.Ι.Φ. (2011). Η Ισότητα των Φύλων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Καλές Πρακτικές)

Εκτύπωση
PDF

Πρόγραμμα Υγείας Γυναικών Βιέννης (Βιέννη, Αυστρία) Το 1999

on .

Το Γραφείο του Επιτρόπου Υγείας Γυναικών του Δήμου Βιέννης ανέπτυξε ένα ΠρόγραμμαΥγείας Γυναικών για τη Βιέννη σε συνεργασία με τα σχετικά δημοτικά τμήματα, καθώς επίσης και με τηνΈνωση  Νοσοκομείων  Βιέννης.  Ένα  συμβουλευτικό  συμβούλιο  διορισμένο  από  το  Δήμαρχοπαρακολουθούσε και διασφάλιζε τη συστηματική εφαρμογή του Προγράμματος, το οποίο αποσκοπούσεστη βελτίωση της ποιότητας όλων των ιατρικών και  ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών για τις γυναίκες τηςΒιέννης. Η ετήσια Έκθεση Υγείας Γυναικών του Δήμου Βιέννης δείχνει  ξεκάθαρα ότι μαζικές διαφορέςυπάρχουν,  και  συγκεκριμένα  στο  δημόσιο  τομέα  υγείας,  σε  σχέση  με  την  κατανάλωση  ιατρικώνφαρμάκων, το επίπεδο γνώσης και τη συμπεριφορά πρόληψης μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Πηγή: Τμήμα Γυναικών του Δήμου Βιέννης

Ιστοσελίδα: www  . frauengesundheit  - wien  . at(Από Γ.Γ.Ι.Φ. (2011). Η Ισότητα των Φύλων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Καλές Πρακτικές)