Εξωτερικό

Εκτύπωση
PDF

Ασφαλέστερη Μετακίνηση τη Νύχτα (Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο)

on .

Η Ασφαλέστερη Μετακίνηση τη Νύχτα είναι μια κοινή πρωτοβουλία μεταξύ της Δημοτικής Αρχής του Λονδίνου, των Συγκοινωνιών του Λονδίνου και της Μητροπολιτικής Αστυνομίας. Τονίζει τους κίνδυνους της χρήσης μη εξουσιοδοτημένων taxi μέσω μιας δημόσιας εκστρατείας («Να Γνωρίζεις Πού Μπλέκεις») η οποία υλοποιήθηκε ταυτόχρονα με την παροχή καλύτερων μεταφορικών υπηρεσιών, την παροχή καλύτερης πληροφόρησης για τις μεταφορές και ενάντια στα παράνομα taxi. Αυτό οδήγησε στη μείωση του αριθμού των βιασμών και των σεξουαλικών παρενοχλήσεων στα μη εξουσιοδοτημένα taxi. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο δήμαρχος χρηματοδότησε επίσης διακόσιους (200) Βρετανούς Αστυνομικούς Συγκοινωνιών για το Μετρό.

Πηγή: Αρχή του Λονδίνου

Ιστοσελίδα: www.london.gov.uk/mayor/safer_travel/index.jsp

Εκτύπωση
PDF

Σχεδιασμός δρομολογίων Μ.Μ.Μ. λαμβάνοντας υπόψη τη διάσταση του φύλου (Σουηδία)

on .

Στη δεκαετία του 1990 στη Σουηδία υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για τη διενέργεια μελετών με στόχο την αποτύπωση του τρόπου χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς του επιβατικού κοινού λαμβάνοντας υπόψη τη διάσταση του φύλου. Ειδικότερα, στόχος της μελέτης ήταν η αποτύπωση των διαφορετικών τρόπων με τους οποίους χρησιμοποιούν τα Μ.Μ.Μ. οι άνδρες και οι γυναίκες, καθώς επίσης και η κατανόηση των αιτιών που επηρεάζουν τις διαφορές στη χρήση των Μ.Μ.Μ. Στη συνέχεια σχεδιάστηκαν εκ νέου τα δρομολόγια των Μ.Μ.Μ. ειδικά για να διέρχονται από σχολεία, χώρους άθλησης παιδιών κλπ, ώστε να διευκολύνουν τις γυναίκες αφού αυτές περισσότερο αναλαμβάνουν την μεταφορά των παιδιών τους. Ιστοσελίδα: www.bestpractices.org (Από Γ.Γ.Ι.Φ. (2011). Η Ισότητα των Φύλων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Καλές Πρακτικές)

Εκτύπωση
PDF

Άτομα που ταξιδεύουν με παιδιά σε καροτσάκι ταξιδεύουν δωρεάν (Ελσίνκι, Φινλανδία)

on .

Οι γυναίκες χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς πιο συχνά από τους άνδρες. Άτομα που ταξιδεύουν με παιδιά σε καροτσάκι στο δημόσιο σύστημα συγκοινωνιών της μητροπολιτικής περιοχής του Ελσίνκι έχουν τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιούν δωρεάν. Αυτή η πολιτική βοηθάει στο να ενθαρρύνονται οι μητέρες και οι πατέρες να χρησιμοποιούν τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Ιστοσελίδα: www.helskinki.fi

(Από Γ.Γ.Ι.Φ. (2011). Η Ισότητα των Φύλων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Καλές Πρακτικές)

Εκτύπωση
PDF

Δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς που λαμβάνουν υπόψη τα δύο φύλα (Μόντρεαλ, Καναδάς)

on .

Ο Δήμος του Μόντρεαλ, ο οποίος έχει υπάρξει από τους πρώτους νεωτεριστές σε θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση της ανασφάλειας, εγκαθίδρυσε ένα συνεταιρισμό μεταξύ δημοτικών δομών και ομάδων γυναικών για την εισαγωγή της ένταξης της ισότητας των φυλών στα δημόσια μέσα μεταφοράς. Στο Μόντρεαλ, οι γυναίκες εκπροσωπούν πάνω από το 60% των επιβατών των δημόσιων μέσων μεταφοράς. Μετά από προτάσεις τους, η Επιτροπή Αστικών Συγκοινωνιών του Μόντρεαλ δημιούργησε το 1996 μια υπηρεσία η οποία επιτρέπει στις γυναίκες και τα παιδιά τους να αποβιβάζονται ενδιάμεσα δύο στάσεων του λεωφορείου ώστε να φτάνουν πιο κοντά στον προορισμό τους, Ο Δήμος του Μόντρεαλ διασφάλισε ότι οι είσοδοι των σταθμών του μετρό θα είναι πιο ασφαλείς. Άλλοι δήμοι του Καναδά όπως το Τορόντο και το Λαβάλ επίσης εισήγαγαν πολιτικές προώθησης για την ασφάλεια στα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Πηγή: "Δήμος Προσαρμοσμένος στις Γυναίκες", Καναδική Ομοσπονδία Δήμων, 2004 CEMR, Ισότητα στους Ευρωπαϊκούς Δήμους, Σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στις 7-8 Μαΐου 2004

Ιστοσελίδα: www.ville.montreal.qc.ca/femmestville

(Από Γ.Γ.Ι.Φ. (2011). Η Ισότητα των Φύλων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Καλές Πρακτικές)

Εκτύπωση
PDF

Αστικός σχεδιασμός ευαισθητοποιημένος στα θέματα των δύο φύλων (Ανόβερο, Γερμανία)

on .

Η ένταξη της ισότητας των δύο φύλων εισήχθη στις πολιτικές, στα προγράμματα και τα έργα που αφορούν την αστική πολιτική και ιδιαίτερα τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Τα μέλη της Επιτροπής Ισότητας έχουν αναπτύξει σε συνεργασία με ειδικούς στον αστικό σχεδιασμό του Δήμου Ανόβερο ευαισθητοποιημένο σχέδιο στα θέματα των δύο φύλων.

Πηγή: GTZ Πρόγραμμα Φύλων

Ιστοσελίδα: www.gtz.de/gender_project, www.hannover.de

(Από Γ.Γ.Ι.Φ. (2011). Η Ισότητα των Φύλων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Καλές Πρακτικές)