Νέα

Εκτύπωση
PDF

Δελτίο Τύπου ΚΕΘΙ

on .

«Συμμετοχή στην 6η Ολομέλεια του Δικτύου Ελένη Σκούρα»

Οι Σύμβουλοι του Γραφείου Ισότητας της ΚΕΔΕ συμμετείχαν στην 6η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Δικτύου «Ελένη Σκούρα», η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Η συνεδρίαση αποτέλεσε την τελευταία του Δικτύου και για τις τρεις Θεματικές Ομάδες που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του έργου: «Ενθάρρυνση και υποστήριξη της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις πολιτικής ευθύνης και εκπροσώπησης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο πολιτικής» που υλοποίησε το Κ.Ε.Θ.Ι.

Εκτύπωση
PDF

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δομών της Αυτοδιοίκησης για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών

on .

«Συμμετοχή στo 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δομών της Αυτοδιοίκησης για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών»


Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης και οι Σύμβουλοι του Γραφείου Ισότητας συμμετείχαν στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δομών της Αυτοδιοίκησης για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών, που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015. Το συνέδριο έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του νέου Δημαρχείου στο Περιστέρι και είχε ως θέμα: « Η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών στο επίκεντρο της Κεντρικής Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Εκτύπωση
PDF

Δράση ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Μεγαρέων

on .

Οι Σύμβουλοι του Γραφείου Ισότητας της ΚΕΔΕ συμμετείχαν στη δράση ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης που διοργάνωσε η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Μεγαρέων με αφορμή την 25η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών. Η δράση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης και συμμετείχαν η Θεατρική Ομάδα Μεγαρέων, η οποία παρουσίασε ένα ενδιαφέρον δρώμενο για τις σχέσεις των δύο φύλων αλλά και ομάδα μαθητών και μαθητριών του 2ου Ενιαίου Λυκείου, οι οποίοι/ες εκτός από την απαγγελία ενός ποιήματος, παρουσίασαν και μια μουσικοχορευτική δράση, σκηνοθετημένη από τα ίδια τα παιδιά. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διανεμήθηκαν στους παρευρισκόμενους ενημερωτικά έντυπα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, τα οποία έδιναν πληροφορίες τόσο για την τηλεφωνική γραμμή 15900 όσο και για τις υποστηρικτικές δομές κατά της βίας που λειτουργούν στη χώρα.

Εκτύπωση
PDF

«Πολιτικές ισότητας των φύλων στην τοπική αυτοδιοίκηση»

on .

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και η ανάδοχος ένωση «ΕΤΑΜ A.E. – Αναπτυξιακή Ηρακλείου Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α.» σας προσκαλούν στις ημερίδες με θέμα: «Πολιτικές ισότητας των φύλων στην τοπική αυτοδιοίκηση», για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου «Εξειδίκευση του πρότυπου Συστήματος Ένταξης της Ισότητας των Φύλων (Σ.Ε.Ι.Φ.) σε Περιφέρειες και Δήμους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης», οι οποίες θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και των Δήμων Ηρακλείου και Χανίων.

Εκτύπωση
PDF

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

on .

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

 

Κάνοντας μια συνοπτική ιστορική αναδρομή στη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ζωή της Ελλάδας, διαπιστώνουμε ότι οι γυναίκες παρέμειναν για πολλούς αιώνες στον λεγόμενο παραδοσιακό ρόλο ο οποίος τις απέκλειε από το δημόσιο βίο, διατηρώντας τις γνωστές διακρίσεις που γίνονταν εις βάρος τους.

Οι Ελληνίδες αποκτούν το δικαίωμα του «εκλέγειν» στις δημοτικές εκλογές το 1930, όμως το 1936 η δικτατορία του Μεταξά ανακόπτει τη θετική αυτή εξέλιξη. Το 1952 δόθηκε πλήρες δικαίωμα ψήφου, ενώ πρώτη Ελληνίδα βουλευτής εκλέχτηκε η Ελένη Σκούρα, υποψήφια με το κόμμα «Ελληνικός Συναγερμός».

Μετά την επταετία (1967- 1974), με την αποκατάσταση της δημοκρατίας, κατοχυρώνεται στο νέο Σύνταγμα η ισότητα ανδρών-γυναικών και προσαρμόζεται η νομοθεσία του οικογενειακού δικαίου με βάση τη συνταγματική επιταγή.

Στη συνέχεια, το 1977, μετά την επικύρωση του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της Διεθνούς Σύμβασης της Νέας Υόρκης «Περί πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών» καταργήθηκαν και στην Ελλάδα θεσμοθετημένες διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, οι οποίες έλαβαν πλέον πιο ενεργό ρόλο στη δημόσια ζωή της χώρας.