Εκτύπωση
PDF

Δελτίο Τύπου του Γραφείου Ισότητας ΕΝ.Π.Ε 01-12-2014

on .

 Αθήνα 01 Δεκεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014 τα στελέχη του Γραφείου Δικτύωσης-Προώθησης της Ισότητας των Φύλων στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφέρειας Αττικής κυρία Κατερίνα Θανοπούλου συνδιοργάνωσαν μεεπιτυχία εκδήλωση στο κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας, απευθυνόμενη στους/στις υπαλλήλους. Εισηγήσεις πραγματοποίησαν η κυρία Θανοπούλου, η οποία χαιρέτισε τους/τις παρευρισκόμενους/ες, ο Νομικός του Συμβουλευτικού Κέντρου Αθήνας ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ κος Κωνσταντίνος-Ασημάκης Αλεξόπουλος, η εκπρόσωπος της Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών κα Σίσσυ Βωβού, η εκπρόσωπος του Κινήματος Γυναικών για την Υγεία, τα Αναπαραγωγικά και Σεξουαλικά Δικαιώματα κα Σόνια Μητραλιά και η εκπρόσωπος του Ελληνικού Δικτύου Γυναικών Ευρώπης «Δίπλα σου» κα Nίκη Ρουμπάνη. Το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων ήταν εμφανές σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, καθώς συμμετείχαν με ερωτήσεις και διασαφηνίσεις γύρω από το θέμα της ημέρας, αλλά και σχετικά με το πεδίο δράσης κάθε φορέα που εκπροσωπούνταν μέσω των ομιλητών/τριών.

Εκτύπωση
PDF

Δελτίο Τύπου του Γραφείου Ισότητας ΕΝ.Π.Ε 28-11-2014

on .

Αθήνα 28 Νοεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014 τα στελέχη του Γραφείου Δικτύωσης-Προώθησης της Ισότητας των Φύλων στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.) πραγματοποίησαν συνάντηση εργασίας με ττην περιφερειακή σύμβουλο Νοτίου Αιγαίου κυρία Άννα Μαυρουδή.Στο πλαίσιο της εν λόγω συνάντησης τέθηκαν πολλά και σημαντικά θέματα που αφορούντην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Η κυρία Μαυρουδή, ευαισθητοποιημένη σε θέματα ισότητας των φύλων, παρουσίασε συνοπτικά την κατάσταση που επικρατεί στην Περιφέρειά της αναφορικά μετο μορφωτικό επίπεδο και τις επαγγελματικές ενασχολήσεις των γυναικών, τις επιλογές και τις δυνατότητες που τους δίνονται, καθιστώντας σαφή και απαραίτητη τη συνεργασία με το ΓραφείοΙσότητας της ΕΝ.Π.Ε. και τη συμβολή του στις προσπάθειές της για ενθάρρυνση και υποστήριξητων γυναικών αυτών, έτσι ώστε να ενημερωθούν για θέματα εργασιακά και ασφαλιστικά, να δραστηριοποιηθούν και να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται.Ύστερα από έναν εποικοδομητικό διάλογο και ενημέρωση και της ίδιας της περιφερειακής συμβούλου σχετικά με το εύρος δραστηριοτήτων του Γραφείου, κατατέθηκε ένας επαρκής αριθμός προτάσεων, άλλες από τις οποίες δύνανται να υλοποιηθούν άμεσα και άλλες στο εγγύς μέλλον. Τέλος, και οι δύο πλευρές κατέληξαν στη διατήρηση αυτής της συνεργασίας που ξεκίνησε με την προσωπική συνάντηση, ούτως ώστε να υπάρξει συνεχής δικτύωση και με άλλους φορείς, ανταλλαγή πληροφοριών και κατ’ επέκταση αποτελεσματικότητα στην υλοποίησητων πρωτοβουλιών που λήφθηκαν.

Εκτύπωση
PDF

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

on .

Παρά το γεγονός ότι η βία κατά των γυναικών υπάρχει ανέκαθεν, μόλις τη δεκαετία του ’90 αναδείχτηκε ως πρόβλημα από τη Διεθνή Κοινότητα. Το Δεκέμβριο του 1999 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της, όρισε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, αναγνωρίζοντας το φαινόμενο αυτό ως μια μορφή καταπάτησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου που εγείρει νομική και πολιτική προστασία.


Ξεκινώντας από το 1992, τα Ηνωμένα Έθνη απέδωσαν έναν πρώτο ορισμό για τη βία κατά των γυναικών, χαρακτηρίζοντάς τη ως «έμφυλη βία», ενώ τον επόμενο χρόνο διατυπώθηκε ο πρώτος διεθνώς αποδεκτός ορισμός του φαινομένου. «Ο όρος “βία κατά των γυναικών” περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα, ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα, τη σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας, είτε αυτό προκύπτει στη δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή» (παρ. 113).


Το 1995, στην 4η Παγκόσμια Διάσκεψη Γυναικών, ο παραπάνω ορισμός επικυρώθηκε και εμπλουτίστηκε, ενσωματώνοντας τη βία σε διάφορα πλαίσια: α) μέσα στην οικογένεια (ενδοοικογενειακή βία), β) μέσα στην κοινωνία (βιασμός, σεξουαλική κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, trafficking/σωματεμπορία) και γ) από το Κράτος, όπου απαντάται. Τέλος, το 2011, η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης επικεντρώθηκε στην πρόληψη και την αντιμετώπιση τόσο της βίας κατά των γυναικών γενικά όσο και της ενδοοικογενειακής βίας, αποδεχόμενη τους πρότερα διατυπωμένους ορισμούς και προσθέτοντας την οικονομική διάσταση του φαινομένου.

Εκτύπωση
PDF

Δελτίο Τύπου του Γραφείου Ισότητας ΕΝ.Π.Ε 24-11-2014

on .

Αθήνα 24 Νοεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014 τα στελέχη του Γραφείου Δικτύωσης-Προώθησης της Ισότητας των Φύλων στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, η γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής και περιφερειακή σύμβουλος Βορείου Τομέα κυρία Φωτεινή Βρύνα και ο δήμος Πεντέλης πραγματοποίησαν με μεγάλη επιτυχία την εκδήλωση που είχε προγραμματιστείστο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων του Δήμου Πεντέλης.Χαιρετισμό απηύθυναν η Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων κυρία Βάσω Κόλλια, η κυρία Βρύνα, ο Δήμαρχος, κύριος Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου, κυρία Άντα Μπούσουλα. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος Νίκος Χιδίρογλου.Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, επίσης, ο κύριος Ιωάννης Μιχελάκης, πρώην Υπουργός Εσωτερικών, και ο κύριος Γιώργος Κουμουτσάκος, επικεφαλής του Συνδυασμού της Περιφέρειας Αττικής «180°, η Αττική αλλάζει πρόσωπο».Αναφορικά με τις ομιλήτριες, το λόγο έλαβαν η κυρία Αποστολάκη, κοινωνιολόγος τηςΓενικής  Γραμματείας  Ισότητας  των  Φύλων,  και  η  κυρία  Στρατή,  Ψυχολόγος-ΥπαρξιακήΣυστημική Ψυχοθεραπεύτρια,  στέλεχος  του  Συμβουλευτικού  Κέντρου  Γυναικών  του  ΔήμουΧαλανδρίου.Οι  απόψεις  και  τα  ερωτήματα  που  κατατέθηκαν  στο  τέλος  της  εκδήλωσης  τηνκατέστησαν  ακόμα  πιο  ενδιαφέρουσα,  καθώς  κατέδειξαν  την  ανάγκη  των  ανθρώπων  γιαενημέρωση  σχετικά  με  την  έκταση  του  φαινομένου  και  τις  αντίστοιχες  δομές  που  έχουνσυσταθεί.